Офис хистероскопия с Trophyscope

Благодарение на напредъка на технологиите днес може да осъществим хистероскопията без да има нужда жената да бъде поставена под упойка и без да се разширява цервикалния канал, което води до допълнително травма и болка. Това е т.нар. офис хистероскопия. Нарича се така, защото протича в офис условия, подобно на стандартен ехографски преглед, докато жената е седнала удобно на гинекологичния стол, без необходимост от упойка или анестезиолог. Хистероскопията се извършва през първите 1-2 дни след като е приключил цикъла. В МЦАР Варна използваме хистероскоп, специално създаден за пациентки с проблемно забременяване, с най-малкият възможен диаметър от само 2.9 мм. Маточната кухина се изпълва с физиологичен разтвор, създавайки достатъчно пространство да се огледа обстойно кухината, което може да доведе до контракции на матката, наподобяващи болките по време на менструация. Прави се щателен оглед на матката, оглеждат се отворите на двете тръби, маточното дъно, предната, задната и страничните стени на матката. При наличие на абнормална структура, като полип, септум или сраствания, с офис хистероскопията могат да се отстранят на момента, без да се създава дискомфорт за пациентката или необходимостта от упойка.

Офис хистероскопия на жена с нормална маточна кухина, без патологични изменения или структури

Диагностичната офис хистероскопията протича за по-малко от 5 мин. Когато е оперативна тя се удължава, но обикновено не повече от 10-15 мин. След процедурата може да има слабо зацапване и изтичане на физиологичен разтвор, което обикновено спира през следващите няколко часа. Тъй като не се използва анестезия жените са абсолютно функционални след процедурата, могат да се върнат на работа още на същия ден, да спортуват или пътуват.

Хистероскопско отстранявне на полип в амбулаторни условия. Офис хистероскопията позволява извършването на манипулации в гинекологичния кабинет, без използването на упойка. За тези процедури в повечето болнични заведения е необходим престой в болница от няколко дни, а самата манипулация се прави под обща анестезия.

След офис хистероскопията пациентката е напълно функционална и може да довърши спокойно дневните си ангажименти.

В заключение, офис хистероскопията е модерен, бърз, високоефективен метод за диагностика и лечение на заболяванията на маточната кухина. Извършва се без упойка, в гинекологичния кабинет, подобно на стандартния ехографски преглед. Хистероскопията е изключително полезена при пациенти с проблемно забременяване или отклонения в нормалния цикъл.

Офис хистероскоп тип Campo TROPHYscope:

  • 2.9 mm ендоскопска камера за безболезнено навлизане през цервикалния канал в маточната кухина

  • външен оперативен шафт, който се поставя при извършването на оперативни процедури в маточната кухина, с който диаметърът на хистероскопа става 3.7 mm

  • инструментите при хистероскопия са изключително фини, с размер от само 1.5 mm (или 5 Fr.)

Образа при хистероскопията се прожектира на широк HD екран, който пациентката наблюдава по време на манипулацията