Изследвания при проблемно забременяване

Проучванията показват, че 88% от двойките реализират бременност в рамките на една година при регулярни полови контакти (2-3 пъти на седмица), като този процент стига до 93%, ако се добави още половин година. Уместно е една двойка да потърси консултация със специалист, след като в продължение на една година бременност не се е реализирала или ако има налице 3 или повече спонтанни аборта. Важно е да се отбележи, че пациентите трябва да се насочат към специализирана клиника по асистирана репродукция, където се извършват ин витро и инсеминации, тъй като сферата е високо специфична, необходими са често допълнителни изследвания, които могат да се извършват само в такъв тип клиника, а и е препоръчително всички процедури да се извършват на едно място – в център, където се покрива целият спектър на проблемното забременяване.

Изследвания при мъжа

Когато двойка пристигне в ин витро клиника, първичните изследвания обхващат и двамата партньори. Често се започва с изследванията при мъжа - извършва се спермален анализ (спермограма), установяващ изменения в концентрация, подвижността и структурата на сперматозоидите. Необходимите условия за извършване на спермограма са: въздържание от 2 до 7 дни, цялото количество сперма трябва да попадне в контейнера (най-добрите сперматозоиди се намират в началната порция) и след отделянето спермалният анализ трябва да се извърши до 1 час.

Снимка на сперматозоиди, оцветени с багрило

Снимка на спермален анализ (спермограма)

Изследвания при жената

При жената изследванията са по-комплексни – те се извършват според деня от менструалния цикъл. Стандартните изследвания включват хормонален статус (FSH, LH, AMH, Estradiol, Progesterone), изследван на втори/трети ден от началото на менструацията, кръвен тест за прекарана инфекция с Chlamydia trachomatis – най-честият причинител на увреждане на маточните тръби. В периода 8-12 ден от месечния цикъл се извършва ехографски преглед, оглеждат се матката и яйчниците, както и т.нар. „цветна снимка“ или хистеросалпингография – образен метод, при който се слага контрастно вещество в матката и тръбите и се установява тяхната структура и проходимост. „Цветната снимка“ е ключов етап от изследванията за проблемно забременяване, протича с усещането за болезнен цикъл в продължение на няколко секунди до максимум една минута и обикновено се извършва само с локална анестезия в пълно съзнание. Противно на широко разпространеното мнение, когато се извърши правилно и внимателно, „цветната снимка“ не е болезнена и ужасяваща, а по-скоро дискомфортна и неприятното усещане трае само няколко секунди при преминаването на контраста. Извършването на „цветната снимка“ повишава шансовете за спонтанно забременяване в следващите 6 месеца, тъй като при контрастното вещество често отстранява запушалки и секрети по хода на тръбите.

Хормоналните изследвания при жената се извършват в следната последователност:

  • FSH, LH, E2 - на 2-3-ти ден от менструалния цикъл

  • Прогестерон (Pg) - на 21-23ти ден от менструалния цикъл

  • Пролактин (PRL) - не зависи от деня

  • АМН - не зависи от деня

  • ТSH - не зависи от деня

Цветна снимка на тръбите

Рентгено-позитивен контраст се поставя в маточната кухина и се наблюдава преминаването му през маточните тръби в коремната кухина

Друга по-модерна и по-показателна алтернатива на „цветната снимка“ е трансвагиналната хидролапароскопия. Съчетана и с хистероскопия, методът позволява най-пълен и изчерпателен оглед на репродуктивните органи.

Повече за трансвагиналата хидролапароскопия прочетете тук: Трансвагинална лапароскопия


Повече за хистероскопията може да прочетете тук: Хистероскопия

Трансвагинална лапароскопия на нормални репродуктивни органи с пропускащи метиленово синьо маточни тръби

Нормална маточна кухина

Други допълнителни изследвания, които могат да се извършват при пациенти с поредица предходни спонтанни аборти, са хистероскопия, тестове за различните видове тромбофилия, тиреоидит на Хашимото, антифосфолипиден синдром и ендометриална биопсия.