Изчерпан яйчников резерв

Какво представлява намаленият яйчников резерв? Каква е причината?

Яйчниците са част от женската полова система и имат две основни функции: синтез на хормони и отделяне на яйцеклетки, които се формират в растящите фоликули. Тези два процеса са взаимно свързани и зависими от множество други структури и органи, осигуряващи фината регулация на репродукцията. Менопаузата е състояние, при което е нарушена функцията на яйчниците да отделят хормони. Женските полови хормони, най-вече естрогенът, има основно значение за доброто общо състояние на жените, терморегулацията и натрупването на костна плътност и съответно в периода на менопауза се наблюдават характерните топли вълни, раздразнимост и остеопороза. Когато се говори за яйчников резерв обикновено се има в предвид капацитета на яйчниците и способността им да произвеждат фоликули и здрави и качествени яйцеклетки. Затова и често при жени с диагноза намален или изчерпан яйчников резерв няма хормонални симптоми на менопауза. Намаленият яйчников резерв представлява намален капацитет на яйчниците в способността им да произвеждат качествени яйцеклетки. С напредване на възрастта яйчниковият капацитет прогресивно намалява, като след 35 годишна възраст процесът се ускорява. По тази причина и според Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология двойките с репродуктивни проблеми, при които жената е на възраст над 35 г. имат по-малки шансове за забременяване. Намаляването на яйчниковия резерв постепенно води до пълното изчерпване на яйчниковата функция, поредица ановулаторни цикли и накрая завършват с менопауза, когато и хормоналната функция на яйчниците се преустановява. Когато пълното изчерпване на яйчниковия резерв стане преди 40 годишна възраст става въпрос за т.нар. преждевременна яйчникова недостатъчност.

Анти-Мюлеровият хормон и броят на антралните фоликули са двата най-достоверни начина за определяне на яйчниковия резерв.

Как се поставя диагнозата "изчерпан яйчников резерв"?

Намаляването на яйчниковия резерв е тежко състояние, което не е лесно да бъде съобщено на жената с проблемно забременяване. Диагнозата се поставя или с ехографски преглед, при които се изброяват т.нар. антрални фоликули в яйчниците, или чрез измерване на Антимюлеровия хормон (АМХ), който отразява наличието на тези фоликули. На този етап и двата метода се смятат за достатъчно достоверни и взаимно заменяеми при първичния преглед и определянето на капацитета на яйчниците. Нормално броят на антралните фоликули е между 3 и 8 във всеки яйчник, а за нормална се приема стойността на АМХ над 1 ng/ml. Наличие на под 3 антрални фоликула в яйчник или стойност на АМХ между 0,5 и 1 ng/ml представлява намален яйчников резерв и при стимулация с хормони с цел ин витро се очаква намален брой получени яйцеклетки (напр. за нормално се приема получаване на 10-12 яйцеклетки след стимулация, а при тези жени броят на яйцеклетките е под 4). Това обаче не изключва възможността жената да забременее спонтанно, ако получава редовна овулация. За жалост малкият брой обикновено отразява и лошо качество на самите яйцеклетки и дори да се оплодят правилно, често ембрионите спират развитието си или след трансфер не се реализира бременност. Прогнозата за е лоша и шансовете са ниски. При тези пациенти, често се налагат няколко опита ин витро и не са редки случаите, в които се стига и до използването на донорска яйцеклетка.

Какви са симптомите при изчерпан яйчников резерв?

Когато яйчниковият капацитет е напълно изчерпан обикновено се наблюдават и симптоми на менопауза – месечният цикъл закъснява с повече от 30 дни, от време на време има усещане за топли вълни, влагалището намалява влажността си, либидото намалява. При тези пациентки стойностите на фоликулостимулиращият хормон FSH обикновено са над 12 IU/l. За нещастие при тези пациенти единственото реално решение е включването в донорска програма, при която друга жена дарява яйцеклетки, те се оплождат със сперматозоидите на партньора и се вече получените ембриони се трансферират в матката на жената с изчерпан резерв.

Медицински център за асистирана репродукция „Варна“ има много добре развита донорска програма, благодарение на страхотната работа с екипа на фондация „Искам бебе“. Локален координатор на фондацията за Североизточна България е Валентина Иванова.

Повече за Медицински център за асистирана репродукция „Варна“ може да прочетете тук: https://www.invitro-varna.com/


За повече информация относно донорската програма може да прочетете тук: http://iskambebe.bg/