Вътрематочна инсеминация

Какво представлява вътрематочната инсеминация?

Вътрематочните инсеминации (ВМИ) представляват инжектиране на обработени сперматозоиди в маточната кухина в деня на очакваната овулация с цел повишаване шансовете за забременяване и постигането на успешна бременност. Успеваемостта на инсеминациите е различна и зависи от множество фактори, но средно е около 10-15%. Вътрематочните инсеминации се препоръчват като първа стъпка в лечението при двойки с неизяснен стерилитет или при нарушения в спермограмата в лека степен (напр. олигозооспермия – лека степен).

Вътрематочна инсеминация: сперматозоидите се обработват и инжектират в маточната кухина в деня на очакваната овулация

Необходими услови за извършването на инсеминация са: от страна на мъжа – наличие на сперматозоиди в еякулата. От страна на жената – пропускливи маточни тръби (доказани най-често чрез „цветна снимка“ или след трансвагинална лапароскопия), наличие на овулация, нормален менструален цикъл и нормална маточна кухина.

"Цветна снимка" с пропускливи маточни тръби

Предовулаторен фоликул

Как протича инсеминацията?


За да се определи точният момент на овулацията се извършват поредица ехографски прегледи (два или три). Целият процес протича по следния начин: първия ден от настъпването на менструацията пациентката се обажда и информира акушерката, с която поддържа контакт. Обикновено пациентката идва на преглед на 8-ми ден от началото на цикъла. При нормално протичащ цикъл пациентката идва отново 10-ти ден, а на 12-ти или 13-ти се извършва самата инсеминация. С ехографските прегледи се проследява растежа на фоликула. Когато той достигне размери 20-22 мм, инсеминацията трябва да се извърши до 2 дни. Ехографските прегледи протичат бързо и голяма част от жените идват в обедната си почивка, без да е необходимо да отсъстват от работа. В деня на инсеминацията партньорът отделя сперма, която се обработва със специални разтвори, изолиращи само най-жизнеспособните сперматозоиди с висока оплодителна способност. Самата инсеминация протича за по-малко от 1 минута, пациентака е поставена в гинекологично положение, а гинекологът с помощта на тънък катетър инжектира сперматозоидите в маточната кухина. Процедурата е напълно безболезнена и не е необходима анестезия. След инсеминация пациентката остава в продължение на 15-20 мин на гинекологичния стол, след което след 2 седмици или в деня, когато нормално очаква менструация, си прави уринарен тест за бременност.