Хидросалпинкс и запушени маточни тръби


Какво представлява хидросалпинкса?


Запушването на маточните тръби в дисталния им край близо до яйчника води до натрупване на течност („вода“) и образуването на хидросалпинкс („хидро“ - вода, „салпинкс“ – тръба). Хидросалпинксите се получават най-често в резултат на прекарана тазова възпалителна инфекция и по-рядко при прекарана ендометриоза, апендицит или предходни операции в таза. Хистеросалпинксът се открива най-често при първоначалните изследвания при проблемно забременяване с хистеросалпингография (т. нар. „цветна снимка“) или с ехографско изследване.

Хидросалпинкс на дясна маточна тръба

Ехографско изображение на хидросалпинкс. Вижда се ясно натрупаната течност в черно, както и бялата лигавична гънка на на тръбата.

Хидросалпинкс и бременност, хидросалпинкс и ин витро


Хидросалпинксът е абсолютна причина за инфертилитет, тъй като освен че блокира достъпа на сперматозоидите до яйцеклетката от засегнатата страна, но и натрупаната в тръбата течност преминава непрекъснато по посока на маточната кухина, където механично възпрепятства имплантацията на евентуална бременност от другата здрава тръба, а и самата течност е с възпалителни характеристики и е ембриотоксична. Поради тази причина установеният хидросалпинкс трябва задължително да бъде третиран и отстранен, включително и в случаите, когато е необходимо ин витро оплождане. Трансферът на ембрион в маточната кухина при наличието на хидросалпинкс значително намалява шансовете за настъпване на бременност и пациентките с установен хидросалпинкс задължително трябва да се подложат на оперативно лечение.

Хидросалпинкс в дясно

Хидросалпинкс в ляво

Хидросалпинкс в дясно

Как се лекува хидросалпинкс?


Когато става въпрос за хидросалпинкс, има две възможности за поведение. Когато тръбата е силно увредена, пациентката е на възраст над 35 години, партньорът е с ненормална спермограма и има индикации са лечение с ин витро след операцията, предпочитаният метод е отстраняване на маточната тръба или салпингектомия. Друг вариант на тази операция е частичната салпингектомия, където се отстранява само малка част от тръбата, прекъсвайки комуникацията й с матката, като по този начин се цели запазване на кръвоснабдяването на съответния яйчник.

Прекъсване на маточната тръба с хидросалпинкс в близост до матката. Прекъсването на връзката между хидросалпинкс и маточна кухина е равнозначно на отстраняване на тръбата, тъй като по този начин течността в нея не влияе върху имплантацията на ембриона. Чрез тази техника се запазва максимално кръвоснабдяването на яйчника от съответната страна. На снимката в ляво се вижда коагулирането на тръбата, а на дясната - самото прекъсване. Ясно се вижда вътрешността (лумена) на маточната тръба.

В случаите, когато пациентката е млада, под 35 години, партньорът е с добра спермограма, няма сраствания по външната страна на тръбите и вътрешността на тръбата с хидросалпинкса изглежда запазена, препоръчителното поведение е запазване на тръбата с пластика и шев на хидросалпинкса, така че маточната тръба да остане проходима и функционална след операцията. Този тип операция се прилага и при стеснение на маточните тръби, известно още като „фимоза“. Пластиката на тръбите е изключително успешна процедура, когато се прилага при правилно подбрани пациенти и шансът за спонтанна бременност в следващите 6 месеца след интервенцията е много висок. Операцията обикновено протича за около час, възстановяването е бързо, в рамките на няколко часа, а изписването е два дни след операцията.

Лапароскопска корекция на хидросалпинкс. Запушената маточна тръба се отваря и се прави оценка на лигавицата. При запазена лигавица на тръбата и млада пациенктка с партньор с добра спермограма извършването на неосалпингостомия със запазване на тръбата е предпочитаният терапевтичен метод, тъй като се възстановяват шансовете за естествено забременяване.