Неизяснен стерилитет

Какво представлява неизясненият стерилитет?

Неизясненият стерилитет се наблюдава при около 25% от двойките с проблемно забременяване. Той се нарича така, защото при стандартните, а също и при разширените изследвания, направени по повод инфертилитет, не се установява конкретна причина – и мъжа, и жената са добре, с пълен репродуктивен капацитет, но по някаква причина бременност не се получава. Има множество теории за причините за този феномен, но нито една от тях не е достатъчно задоволителна.

Процентът на двойки с неизяснен стерилитет се увеличава в последните години, тъй като в тази категория се включват и жените над 35 годишна възраст без установен репродуктивен проблем. Според Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология жените над тази възраст имат намалени шансове за забременяване, тъй като яйчниковият им капацитет и качеството на самите яйцеклетки намалява.

Как се поставя диагнозата "неизяснен стерилитет"? Как се лекува неизяснения стерилитет?

Диагнозата неизяснен стерилитет се установява още при първичния преглед. При такива двойки обикновено се препоръчва след извършването на т.нар. „цветна снимка“ да продължат с опитите още 6 месеца и дори повече. Ако и след този период бременност не е реализирана, следващият етап от лечението е с вътрематочни инсеминации.

Повече за инсеминациите може да намерите тук: Вътрематочна инсеминация

Ако след четири опита изкуствени инсеминации все още не се получа бременност, следващата стъпка е ин витро оплождане.

Повече за ин витро оплождането може да намерите тук: Ин витро оплождане

Опитите ин витро след неуспешните инсеминации се финансират от Националния фонд за асистирана репродукция. След одобрение от Фонда пациентите имат право на четири безплатни опита.

Повече информация за Националния център за асистирана репродукция може да намерите тук: http://car-bg.org/