Хистероскопия

Какво представлява хистероскопията?


Хистероскопията е минимално инвазивен метод, при който с много фина камера се преминава през влагалището и цервикалния канал и се достига до матката, където се прави обстоен оглед на кухината. В наши дни хистероскопията е златен стандарт за диагностиката на заболяванията на маточната кухина и се прилага рутинно в модерните клиниките по асистирана репродукция.Кога се извършва хистероскопия и какви заболявания могат да се лекуват чрез нея?


С помощта на хистероскопията могат да се лекуват всички заболявания на маточната кухина – полипи, вътрематочни миоми, сраствания след кюретажи, задържани плацентарни части, както и маточни септуми – най-честата аномалия на матката, основна причина за повтарящи се спонтанни аборти. Чрез хистероскопията могат да се диагностицират и по-редки състояния като хроничен ендометрит, Т-образна матка, аденомиоза, както и злокачествени заболявания.

Нормално изглеждаща маточна кухина

Всички тези заболявания по един или друг начин нарушават нормалната функция на матката, което се изразява в проблемно забременяване или износване на бременността, както и с отклонения от нормалния менструален цикъл, например по-обилно от стандартното кръвотечение или пък кървене извън цикъл или след менопауза. Хистероскопията е изключително полезна при пациенти с инфертилитет и в много водещи центрове по света се включва към задължителните изследвания при жени с проблемно забременяване. Индикации за хистероскопия са и поредицата неуспешни ембриотрансфери, както и при пациентки, на които им предстой трансфер с донорски яйцеклетки, като редица проучвания показват, че извършването на хистероскопия в месеца преди предстоящия трансфер повишава шансовете за успех.Какво представлява офис хистероскопията?Благодарение на напредъка на технологиите днес може да осъществим хистероскопията без да има нужда жената да бъде поставена под упойка и без да се разширява цервикалния канал, което води до допълнително травма и болка. Това е т.нар. офис хистероскопия. Нарича се така, защото протича в офис условия, подобно на стандартен ехографски преглед, докато жената е седнала удобно на гинекологичния стол, без необходимост от упойка или анестезиолог. Хистероскопията се извършва през първите 1-2 дни след като е приключил цикъла. В МЦАР Варна използваме хистероскоп, специално създаден за пациентки с проблемно забременяване, с най-малкият възможен диаметър от само 2.9 мм. Маточната кухина се изпълва с физиологичен разтвор, създавайки достатъчно пространство да се огледа обстойно кухината, което може да доведе до контракции на матката, наподобяващи болките по време на менструация. Прави се щателен оглед на матката, оглеждат се отворите на двете тръби, маточното дъно, предната, задната и страничните стени на матката. При наличие на абнормална структура, като полип, септум или сраствания, с офис хистероскопията могат да се отстранят на момента, без да се създава дискомфорт за пациентката или необходимостта от упойка.

Офис хистероскопия на жена с нормална маточна кухина, без патологични изменения или структури.

Как протича хистероскопия? Как протича въстановяването след процедурата?


Диагностичната офис хистероскопията протича за по-малко от 5 мин. Когато е оперативна тя се удължава, но обикновено не повече от 10-15 мин. След процедурата може да има слабо зацапване и изтичане на физиологичен разтвор, което обикновено спира през следващите няколко часа. Тъй като не се използва анестезия жените са абсолютно функционални след процедурата, могат да се върнат на работа още на същия ден, да спортуват или пътуват.

Хистероскопско отстранявне на полип в амбулаторни условия. Офис хистероскопията позволява извършването на манипулации в гинекологичния кабинет, без използването на упойка. За тези процедури в повечето болнични заведения е необходим престой в болница от няколко дни, а самата манипулация се прави под обща анестезия.

След офис хистероскопията пациентката е напълно функционална и може да довърши спокойно дневните си ангажименти.

В заключение, офис хистероскопията е модерен, бърз, високоефективен метод за диагностика и лечение на заболяванията на маточната кухина. Извършва се без упойка, в гинекологичния кабинет, подобно на стандартния ехографски преглед. Хистероскопията е изключително полезена при пациенти с проблемно забременяване или отклонения в нормалния цикъл.