Дефект след Цезарово сечение/ Истмоцеле

Какво представлява истмоцелето?

Истмоцелето, известно още като „ниша“ или „дефект след Цезарово сечение“ представлява дефект или вдлъбнатина на предната маточна след прекарано Цезарово сечение. Получава се подобна на кратер вдлъбнатина с размери около 3-4 см, която не застрашава живота и здравето на жената, но при менструация част от кръвта се задържа в този дефект и води до удължено зацапващо кървене няколко дни след приключване на цикъла. Така менструацията се удължава от стандартните 4-5 на 7-8 и дори повече дни, което нарушава нормалният ритъм и качество на живот. Според редица публикации в тази вдлъбнатина се развива хронично възпаление от типа на ендометрит (възпаление на вътрешния слой на маточната кухина) и може да бъде причина за проблемно забременяване при жени след прекарано „секцио“.

 

Диагнозата се поставя на основата на оплакванията на пациенката и ултразвуковият преглед, където се визуализира и се измерва дефекта.

Истмоцелето представлява дефект на маточната стена на мястото на разреза след Цезарово сечение. 

Основните оплаквания са продължително зацапващо кървене (spotting) и проблемно забременяване поради развитието на хронично възпаление на мястото на дефекта.

Лечение на истмоцеле


Златният стандарт при лечението на това състояние е чрез лапароскопия. Дефектният участък от стената се изрязва/отстранява и здравите маточни стени се зашиват и възстановяват. Прогнозата на този тип операции е благоприятна и пациентките възвръщат пълна функционална активност след няколко дни.  

Лапароскопска корекция на истмоцеле/дефект след Цезарово сечение. Възстановяването на дефекта на няколко слоя осигурява здравина на тъканите.

След операцията пациентката беше с гладък постоперативен период и без оплакванията преди интервенцията - болка по време на полов акт, болка по време на менструация, удължено менструално кървене.