Инконтиненция

Какво представлява и каква е причината за неволното изпускането на урина?


Изпускането на урина, известно още като „инконтиненция“, е често срещан медицински проблем, засягащ близо 40% от жените над 50 години в развитите държави, а при жените над 65 този проблем достига 50%. Инконтиненцията се разделя основно на три вида: стрес инконтиненция, императивна инконтиненция (още наричана „спешна“ или “urge” инконтиненция) и смесена – обединяваща първите два типа, като единият винаги доминира.

Двата основни вида инконтиненция, с които се занимават урогинеколозите, са стрес инконтиненцията и "urge" или императивната инконтиненция

Какво представлява императивната инконтиненция?


Императивната инконтиненция е по-често срещана и представлява много силно изразен позив за уриниране, независимо от момента и мястото или колко е пълен пикочния мехур. Това състояние, известно още и като неврогенен пикочен мехур, може да се развие вследствие на диабет или друго заболяване, засягащо периферните нерви, но най-често конкретна причина не се открива, т.е. остава неизяснена или „идиопатична“. Пациентките, страдащи от императивна или спешна инконтиненция, изведнъж усещат рязко чувство за ходене по малка нужда, независимо от времето или мястото, търсят най-близката тоалетна, където могат да изпразнят мехура си. По обясними причини това не винаги е възможно и ситуацията не го позволява. Тези жени ограничават значително нормалния си начин на живот поради притеснение и срам и изпитват силно страдание. Състоянието може да се засилва в определени ситуации, като при студено време или шум на течаща вода. Тъй като това състояние е неврогенно, т.е. се причинява от свръхактивност на нервите, стимулиращи пикочния мехур, лечението е медикаментозно, с препарати като например солифенацин, които имат много добър ефект и жените възвръщат бързо нормалния си ритъм на живот и възвръщат самочувствието си.

Какво представлява стрес инконтиненцията?

Стрес инконтиненцията представлява изпускане на урина при стягане на коремната стена, например при усилие или смях. Този тип инконтиненция се дължи на анатомична слабост на тазовото дъно, получена най-често в резултат от прекарани нормални раждания, особено ако са били повече от две, раждане на плод с тегло над 4 кг или с използване на акушерски инструменти за завършване на раждането (форцепс или вакуум). При нормално състояние, при стягане на коремната стена коремното налягане се повишава, пикочният мехур се притиска, докато тазовото дъно стой плътно и притиска уретрата, не позволявайки изтичането на урина. Тъй като за разлика от императивната инконтиненция, при стресовата има анатомичен субстрат, анатомична слабост, поведението при нея изисква коригиране на дефекта и подсилване на тъканите. Тази корекция се извършва с помощта на т.нар. слингове, които се поставят под уретрата и я подържат затворена при състояния, повишаващи коремното налягане (смях, изкачване на стълби, кихане и т.н.).

Лечение на стрес инконтинвнцията и неволното изпускане на урина

През последните години в Западна Европа и в САЩ все повече се говори за негативните късни последици от слинговите операции. Най-новите тенденции във водещите урогинекологични центрове по света са при пациентки със стрес инконтиненция да се извършва т.нар. лапароскопска колпосуспенсия по Бърч. При тази оперативна интервенция влагалището и уретрата се „повдигат“, което създава поддръжка за уретрата и блокира неволното изтичане на урина. Операцията не е дълга, възстановяването е в рамките на 2-3 дни и е подходяща дори при жени в напреднала възраст.

Лапароскопкста колпосуспензия по Бърч е отличен метод за лечение при жени със стрес инконтиненция