Тубарен фактор

Какво представлява тубарния фактор? Каква е причината за него?


Според Американската асоциация по репродуктивна медицина уврежданията на маточните тръби са причина за 25 до 30% от женския инфертилитет при двойките с проблемно забременяване. Основната причина за увреждането на тръбите са прекарани тазово-възпалителни инфекции. Те се предават по полов път и най-честите причинители са хламидия трахоматис (Chlamydia trachomatis) и гонококът (Neisseria gonnorheae), предизвикващ заболяването гонорея или трипер. Това са бактериални инфекции, които се предават когато не се използват бариерни предпазни средства (презервативи). Причинителите преминават през цервикалния канал, маточната кухина и достигат до маточните тръби, където увреждат вътрешността на тръбата и нарушават нейното нормално функциониране. Освен вътрешната повърхност, която е с най-голямо значение за функцията на тръбата, възпалението може да засегне и външната повърхност, образувайки сраствания между тръбите матката и останалите органи в таза.

За установяването на хронична хламийна инфекция, причиняваща сраствания по тръбите, се назначава кръвен тест за антитела.

Хламидийната инфекция е полово-предавано заболяване. Когато има симпоматично, т.е. при 15% от пациентките, обикновено протича под формата на цервицит, т.е. възпаление на маточната шийка, при което се наблюдава отделяне на възпалителен цервикален секрет.

Хламидийна инфекция по тръбите


Най-разпространеният причинител на този тип увреждане по маточните тръби в света е хламидията. Изследването на антитела за прекарана в миналото хламидийна инфекция е задължителна част от първичните изследвания в много ин витро клиники по света. В 85% от случаите инфекцията протича абсолютно безсимптомно или пък пациентките си спомнят единичен епизод на тазов дискомфорт, който обаче бързо е отшумял и не са му обърнали голямо внимание. Тази ситуация е трудна зa разбиране от голяма част от пациентите – инфекцията е преминала, без да предизвиква никакви оплаквания, без температура, без антибиотици, без болка, жената реално е здрава, но при „борбата“ на организма с причинителя са се получили тези увреждания по вътрешността на тръбите или срастванията отвън. Жената няма нужда от лечение, нито от антибиотик, нито от друг медикамент и за жалост единственият подход е оперативният - отстраняване на уврежданията и възстановяване на нормалната функция.

Повече за срастванията и тяхното лечение може да прочетете в съответната секция: Отстраняване на сраствания

Сраствания по черния дроб, характерни за прекарана хламидийна инфекция

Сраствания между лява маточна тръба, яйчник и матка в следствие на хламидийна инфекция

Симптоми и рискове при увреждане на тръбите

Увредената маточна тръба не може да изпълнява нормално двете си основни функции: транспорт на сперматозоидите от матката към яйцеклетката, намираща се в края на тръбата, където се осъществява оплождането, и пренасяне на вече оплодената яйцеклетка към кухината. Във втория вариант, когато оплодената яйцеклетка е блокирана по хода на тръбата, може да се развива извънматочна бременност – животозастрашаващо състояние, което подлежи на спешна оперативна намеса. Когато маточната тръба е запушена от сраствания по хода ѝ или в нейния край към яйцеклетката, сперматозоидите не могат да достигнат яйцеклетката и оплождането е невъзможно. В този случай жената има проблемно забременяване и обикновено това е причината за посещението при репродуктивен специалист.

Повече за лечението на извънматочната бременност може да прочетете тук: Извънматочна бременност

Повече за лечението при запушване на маточни тръби може да прочетете тук: Хидросалпинкс и запушени тръби

Сраствания по фимбриалния апарат на маточните тръби, установени с трансвагинална лапроскопия.

Хидросалпинкс, установен чрез трансвагинална лапароскопия.

Хидросалпинкс, установен чрез трансвагинална лапароскопия.

Запушената маточна тръба има син цвят, защото не пропуска метиленово синьо и вътрешността ѝ се изпълва с контраст.

Диагноза на запушени или увредени маточни тръби

Методите, чрез които се диагностицира уврежданията по тръбите, са образни и оперативни. От образните най-широко разпространен е хистеросалпингографията или т.нар. „цветна снимка“. Друг образен метод е с помощта на ехограф и специален гел, който се прокарва с тънък катетър през маточната кухина. Недостатък на образните техники е, че те демонстрират единствено дали маточните тръби са отворени и проходими, но не дават информация относно евентуални сраствания по външната им страна. От оперативните методи с най-добър ефект е трансвагиналната хидролапароскопия (ТВХЛ). При нея в амбулаторни условия, с помощта само на локална анестезия и пациентка в пълно съзнание, се прониква през задния влагалищен свод и се прави цялостен оглед на репродуктивните органи, оглеждат се и маточните тръби и тяхната пропускливост, яйчниците и всички тазови органи. Другият класически оперативен метод е определянето на пропускливостта на тръбите по време на операция, но поради високият оперативен риск, анестезиологичен риск, високата цена и пролежаването в болницата извършването на операция единствено с цел определяне състоянието на тръбите се извършва изключително рядко.

Повече информация за трансвавиналната лапроскопия може да прочетете тук: Трансвагинална лапароскопия

Лапароскопска корекция на хидросалпинкс - запушената тръба се отваря и зашива с конец с целда остане отворена.

Този тип операции са високо ефективни и се препоръчват при млади жени и двойки, целящи спонтанно забременяване.

Лечение на тъбар фактор

Лечението на тубарния фактор е оперативно. Хирургичните интервенции значително подобряват шансовете за спонтанно забременяване. Обикновено става въпрос за млади жени и прогнозата при този тип двойки е повече от добра, ако единствената причина са запушените тръби. Вариантите за лечение са корекция на тръбата с освобождаване на срастванията, евентуално отваряне на запушения край откъм яйчника (т.нар. неосалпингостомия) или отстраняване на тръбата, когато тя е силно увредена от възпалителния процес и има много голям шанс след операцията да се затвори отново или по-лошо – да стане извънматочна бременност. Оперативната интервенция се извършва лапароскопски, престоят в болница е 2 дни, когато настъпва и пълно физическо възстановяване. Опитите за бременност могат да се подновят от следващия менструален цикъл и прогнозата при този тип пациентки е отлична в дългосрочен план както за спонтанно забременяване, така и евентуално за ин витро.

Повече за хидросалпинкса може да прочетете тук: Хидросалпинкс и запушени тръби